Op bezoek bij Ans de Vries

SAM_2413 Ans de Vries in haar achtertuin onder de bloeiende appelboom.

Interview met Ans de vries van de groengroep

Het is donderdag 17 april. Vandaag mag ik Ans de Vries interviewen over de groen-groep.   Ik word hartelijk ontvangen met een heerlijke cappucino in haar zeer creatief en kleurrijk domeintje. Metéén moet ik ook de tuin bekijken, waar de appelboom in bloei staat en allerlei stekjes wachten tot ze de grond in mogen, t lieve oude hondje, scharrelt gezellig mee. Aan de voorkant van het huis, heeft Ans een “illegale” geveltuin, die een beetje te breed is, vertelt Ans lachend. De liefde voor de natuur, is haar met de paplepel ingegoten door haar vader, die Ans lopend of op de fiets meenam naar de prachtigste plekjes, waaronder de Drunense Duinen. Hij kon zijn kinderen de mooiste verhalen vertellen over de kleinste details van plant en dier. Hij ging zelfs mee naar school, met een zelf geknutselde doorsnede van een mierennest en wist alle kinderen te boeien. Het genieten van de natuur en haar groene vingers, heeft Ans dus niet van een vreemde.

Het idee om een groengroep te starten is geboren, toen het buurtcomité in september 2013, een manier zocht om vanuit een nieuwe, positieve impuls het één en ander op te starten. De mensen uit de buurt waren ook uitgenodigd in De Gouden Sleutel, om eens mee te brainstormen. Zo ontstonden er allerlei werkgroepjes, waar de groengroep er één van is.   Het veldje, wat nu nog het “Heijmanstuintje” heet, werd gekraakt. Dit natuurlijk wél met medeweten en instemming van de gemeente en Heijmans, die daar bouwrechten heeft, maar het gebruik gedoogt, For the time being

SAM_2414

het basisplan voor het buurtparkje van Ans en de groengroep.

Het veldje is opgesplitst in twee gedeelten. Het gedeelte met de hogere bomen, is géén officiële honden-uitlaatplek, maar word wel zo gebruikt en ook geveegd door de gemeente. De hondenbezitter, hoeft daar dan ook geen drolletjes op te ruimen.Dit geldt échter wél voor de parkerplaatsen en pas aangelegde houtpulp-paadjes en met liefde geplante plantjes in de perkjes aan de Boschveldweg! Tijdens de open dag, die best wat volk trok, schonk Heijmans ook plantjes en zakken met bollen. Er was een caravannetje met drankjes, sta-tafeltjes en een springkussen voor de kinderen. Er moest aandacht komen voor de Boschveldweg, die eigenlijk gewoon een straat was tussen twee ontsierende, braakliggende terreinen…

Er is tijdens de schoonmaakactie allemaal illegaal gestort puin weggehaald, zo ook een groot deel van de hekken en een mega-berg snoei-afval. Ans heeft een goed contact met Jasper Maas, de coördinator van de gemeentelijke groenvoorziening. Hij heeft er dan ook voor gezorgd, dat een gedeelte van de grond, waar je door het puin nog geen schop in de grond kon krijgen, werd afgevoerd en waar nieuwe grond voor in de plaats kwam. De woningbouwverenigingen werken mee door o.a. gratis gereedschap uit te lenen en in de nabije toekomst mee te werken aan de geveltuintjes in de buurt en óók de wijkmanager Riekje Bos heeft zeker een bedankje verdiend! Het “kunstproject” is net afgerond. De kunstwerken, gemaakt door Ben Zegers, zijn geschonken en geplaatst door Certitudo, dit bedrijf gaat het voormalige “Haskoning-pand” ( het grote pand tegenover het heijmanstuintje) ombouwen tot appartementen.)

Het vogelhuisjesproject, wat ook aardig begint te vorderen, moet ervoor gaan zorgen dat binnen niet al te geruime tijd, aan elke boom aan de Boschveldweg, een vogelhuisje komt te hangen, mooi beschilderd, door de kinderen uit de buurt. Ali van Het Spoor, heeft ook toegezegd, zijn gevel mooi op te knappen…! De toekomstplannen voor het “Heijmanstuintje”, wat overigens best een andere naam mag krijgen, zijn als volgt; Het zou een plek moeten worden voor verbinding, elkaar ontmoeten en contact maken met je , nu nog onbekende buurtgenoten, waar de mogelijkheid tot sport en spelen is.   Een plek waar een vuurkorf en een barbecue-plaats is, een pluktuin en een vlindertuin….

De studenten aan de overkant, maken bij mooi weer al gretig gebruik van het veldje trouwens, ze barbequen wat af en ruimen na afloop ook nog eens alles op. En als er toch iets blijft liggen, draait Ans haar hand (met pasverworven papierknijper) er niet voor om, om het elke week even “op te kuisen”. Voor de toekomst droomt Ans van een buurt die een oase van groen is met héél veel geveltuintjes en een groot aantal openbare “groenplekken”, die met en voor en door de buurtgenoten worden onderhouden, met ondersteuning van gemeente en woningbouw. Een buurt, waar iedereen kan genieten en heel graag rondwandelt. Kortom; minder steen, méér groen! 

Als afsluiter nog een groots dankjewel aan de (onmisbare) andere groen-groepers; Henk en Ana, Martha ,Franca, Willem, Franca, Henny, Channa, , William en Fatima, Lukas, Dia en Boudewijn. Een aantal van deze mensen, kun je aantreffen in het Heijmanstuintje, elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 en op zaterdag vanaf 10.30 uur.

Iedereen wordt bij deze uitgenodigd we hebben nog vele buurthanden nodig om te tuinieren, te klussen én te genieten!

Voor meer info, bel Ans de Vries 0644305264

green

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.