Blauwe Regen kleurt de Straat

Blauwe Regen-01

Project

“Blauwe Regen”

Brugstraat, Brugplein en Boschdijkstraat
initiatief: Groengroep ‘tZand N/W

Misschien heeft het gezien; onze buurt ‘t Zand is in rap tempo aan het vergroenen.  Zo zijn er her en der geveltuintjes ontstaan en hopen we in het volgend najaar de vruchten te kunnen plukken van de “Lei-fruitbomen”. Steeds meer mensen lopen er warm voor en ook derden zoals woningbouwverenigingen en de Gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunen deze initiatieven.

Er zijn  echter aan de randen van dit gebied delen die we als  “Groengroep” niet willen vergeten.  Zo zijn er de Brugstraat, het Brugplein en de Boschdijkstraat, die zich ken­merken door een grote variatie aan panden. Door het drukke voetgangersverkeer en veelal smalle stoepen zijn geveltuintjes hier niet de gedroomde oplossing.

Met een beperkte beplanting van één ken­merkende opvallende soort kunnen we deze straten een eigen gezicht geven. We kiezen de Blauwe Regen, omdat deze kwaliteit, schoonheid en temperament uitstraalt. In het voorjaar is zij mooi met blauwe trossen. Ook als zij niet bloeit heeft zij een mooie bladstructuur en in de winter valt het mooie gedraaide hout op. Daarnaast is zij sterk en kan jaarlijks gesnoeid worden. Hij is geschikt voor zon en halfschaduw en kan daardoor in de hele straat worden gebruikt.

Voor een duurzame en mooie uitstraling willen we de aanplant stroomlijnen:

  • Gebruik van Blauwe regen (Wisteria sinensis ‘Prolific’).
  • RVS klimkabel tegen de gevel
  • Een tegel met een rond plantvak uitgespaard (30 cm x 30 cm)
  • Bodemverbetering onder het trottoir
  • Er moet voldoende loopruimte overblijven.
  • Er moet voldoende groeiruimte op de gevel zijn.
  • Monumentale panden moeten in tact blijven.

We willen dit project financieren met subsidies, sponsering en crowdfunding onder de bewoners. Indien sprake is van een huurpand is de huurder verantwoordelijk voor toestemming van de eigenaar. De huurder of eigenaar is verantwoordelijk voor het jaarlijkse snoeionderhoud, de groengroep assisteert hierbij. Er wordt met de gemeente een geveltuincontract opgesteld met de groengroep waarin het gebruik van de grond is geregeld.

Wil je meer weten?  Vul hieronder het contactformulier in

Blauwe Regen-02

 

Blauwe Regen-03a

BrabantWonen logo    Muzerije M logo      logo-gemeente-s-hertogenbosch